Ιερά Μονή Ιβήρων

Ιερά Μονή Ιβήρων

Δημοσίευσηαπό kostantinos την Κυρ Μαρ 20, 2011 6:10 pm

Ιερά Μονή Ιβήρων

Ιδρύθηκε το 980, από τόν Ίβηρα ευγενή και δοξασμένο στρατηγό Ιωάννη Τορνίκιο, ο οποίος στην ουσία μεγάλωσε και μετονόμα­σε την παλαιά Μονή του Κλήμεντος πού πα­ραχωρήθηκε σ΄ αυτόν, από το Βασίλειο Β΄. Από τη μονή του Κλήμεντος φαίνεται να σώ­ζεται μόνο μέρος του Καθολικού, ενσωμα­τωμένο στo παρεκκλήσι του Προδρόμου, πίσω από το σημερινό Καθολικό.

Το Καθολικό, τι­μώμενο στη Κοίμηση της Θεοτόκου, κτίσθη­κε κατά τα έτη 980-983, περιλαμβάνει τον τάφο των κτητόρων και φαίνεται να είναι το παλαιότερο από τα υπάρχοντα σήμερα Κα­θολικά των αγιορείτικων κυρίαρχων Μονών. Το θαυμάσιο μαρμαροθετημένο δάπεδο του είναι του 11ου αι. Οι τοιχογραφίες του Κα­θολικού ανήκουν σε διάφορες φάσεις, από το 16ο μέχρι και το 19ο αι.
Στο παρεκκλήσι της Πορταΐτισσας φυλάσσεται η ομώνυμη εικόνα, μία από τις πλέον τιμώμενες εικόνες του Αγίου Όρους. Στο νάρθηκα του παρεκκλησίου είναι τοιχογραφημένοι και φιλόσοφοι της αρχαιότητας (1683). Άξια θέας είναι τα φυλασσόμενα στο Σκευοφυλάκιο αφιερώματα. Στην Ιβήρων υπάγεται η Σκήτη του Προδρό­μου η λεγόμενη και Ιβηρητική.
«φώτα θεουργικά εν Κυριω, εις πάσαν την αλήθειαν εν Πνεύματι Αγίω »
Άβαταρ μέλους
kostantinos
 
Δημοσιεύσεις: 209
Εγγραφή: Παρ Δεκ 24, 2010 3:18 pm

Επιστροφή στο Αγιον Ορος


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης